Voor de eerste acupunctuur behandeling wordt ruim de tijd genomen, ongeveer een uur. Eerst volgt een gesprek waarin u uitgebreid over uw klachten kunt vertellen. Daarna volgt een kort lichamelijk onderzoek. Dit kan bestaan uit het meten van de bloeddruk of het onderzoeken van het gebied waar u klachten heeft. Ook is het mogelijk dat bijvoorbeeld uw buik of rug onderzocht worden. Deze gebieden kunnen informatie geven over de toestand elders in het lichaam.

Aan de hand van voorgaand onderzoek volgt de acupunctuurbehandeling.
Gevoelige plekken die bij het onderzoek gevonden zijn (diagnostische punten) en/of de symptomen die de patiƫnt aangeeft leiden tot de behandelkeuze. In vele gevallen leidt het plaatsen van naalden en of het verwarmen van acupunctuurpunten (moxa) tot vermindering van klachten. Er worden vaak punten gekozen die al tijdens de behandeling een verminderde drukpijn geven van de diagnostische punten. De behandeling kan aangevuld worden met ooracupunctuur, koppen zetten (cupping), laser(oor)acupunctuur, supplementen of voedingsvoorschriften. Uiteraard in goed overleg.

De vervolgbehandeling begint met een kort gesprekje over de vorderingen waarna de behandeling plaatsvindt. Voor een vervolgbehandeling wordt 1 uur uitgetrokken maar het kan zijn dat de behandeling wat korter duurt. Dit is afhankelijk van de klachten.